Wiadomosci Inspiracje Jak smakuje świat o poranku? 8 TOP pomysłów na śniadanie w podróży

Wszystkie artykuły

Jak smakuje świat o poranku? 8 TOP pomysłów na śniadanie w podróży

Aromat porannej kawy na Piazza del Duomo, chrupiąca bagietka z widokiem na Sekwanę, a może bajgle z serem na Manhattanie? Jak smakuje świat o poranku? Odkryj śniadaniowe zwyczaje i potrawy typowe dla tej części dnia z różnych zakątków globu. Zabierz się ze Skyscanner w kulinarną podróż dookoła świata.

Dzięki podróżom samolotem bez problemu możesz w krótkim czasie delektować się śniadaniem w dowolnych miejscach globu. Świat stoi przed smakoszami otworem, a czynnik kulinarny jest coraz ważniejszy w planowaniu wypraw. W końcu przez żołądek dotrzesz do serca… danego kraju!

1. Polska

Sprawdź loty do Polski

Sprawdź hotele w Polsce

Kulinarne wojaże rozpoczynamy od polskiego śniadania. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na podróż w poszukiwaniu najpiękniejszych bałtyckich plaż, czy będziesz spragniony widoku tatrzańskiego śpiącego rycerza – najpopularniejszym śniadaniem będzie jajecznica. Taka puszysta, na masełku. Podawana ze szczypiorkiem, z boczkiem albo z cebulą, a w wersji wegańskiej zrobiona z tofu. Czy może Cię ona zaskoczyć? Wariacji na temat jajecznicy jest nieskończenie wiele. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Serwują ją hotele, pensjonaty, domy wczasowe, kwatery agroturystyczne, a także bistra i restauracje. W sezonie grzybowym – jajecznicą z kurkami posilisz się na przykład wracając z porannego spaceru z krakowskich Błoni. Zapach jajecznicy z chrupiącym boczkiem i świeżym pieczywem przyciągnie Cię na gdańskiej Starówce. Jeśli jesteś amatorem sielskich podróży i obcowania z przyrodą – jajecznicą ze szczypiorkiem z jajek z chowu ekologicznego na pewno rozpoczniesz dzień w krainie mazurskich jezior. Do innych podstawowych polskich zestawów śniadaniowych należą także parówki oraz twaróg. Modne są obecnie również lekkie śniadania, w stylu fit. Jeśli liczysz na taki posiłek – mile zaskoczy Cię smak owsianki czy jaglanki z owocami sezonowymi czy orzechami i miodem. To także świetna opcja zdrowego śniadania na słodko dla podróżujących z dziećmi.

2. Francja

Sprawdź loty do Francji

Sprawdź hotele w Paryżu

Francja o wschodzie słońca pachnie bagietkami, rogalikami i słodkimi bułeczkami wszelkiej maści. Nie ma znaczenia, czy gościsz w Paryżu, czy też zwiedzasz Normandię bądź Bretanię – lokalne piekarnie czyli boulangerie szybko Cię zauroczą, a wręcz uzależnią. Wejdziesz raz i przepadłeś! Oczy nie nadążają za różnorodnością, kubki smakowe zaczynają szaleć. Nie da się wybrać – musisz spróbować wszystkiego. Poranną degustację proponujemy rozpocząć od croissanta – klasyki i symbolu Francji. Delikatny, maślany, składający się z wielu warstw – ideał. Możesz go maczać w konfiturach, miodzie, kremie czekoladowym. Jeśli wolisz coś bardziej treściwego, koniecznie wypróbuj croissanta w wersji wytrawnej – z plastrami szynki, sera żółtego i pomidora smakuje wybornie i dostarczy Ci sporo energii na piesze wędrówki np. śladami Chopina w Paryżu.
Symbolem Bretanii jest z kolei kouignette, maleńkie maślane ciastko, pachnące karmelizowanym cukrem bądź wypełnione ulubionym nadzieniem – budyniem, czekoladą, pistacjami. Wraz z poranną kawą osłodzi uroki szmaragdowego bretońskiego wybrzeża.
Jeśli chcesz delektować się francuskimi potrawami i paryskimi widokami – usiądź wygodnie w bistro z widokiem na wieżę Eiffla i zamów najsłynniejsze tosty – croque monsieur i croque madame. Coś dla niej i dla niego. Te pyszne opiekane tosty nadziewane są szynką i rozpływającym się serem. W wersji damskiej, składnikiem dodatkowym jest jajko sadzone i beszamel. Na popularność paryskich tostów miał również wpływ Marcel Proust, który wspomniał je w swojej quasi-autobiografii „W cieniu zakwitających dziewcząt”. A zatem bon appetit!

3. Włochy

Sprawdź loty do Włoch

Sprawdź hotele we Włoszech

Kawa! Na tym moglibyśmy zakończyć opis włoskiego śniadania. To podstawowy element kultury narodowej Włochów. Trudno się dziwić, mając do wyboru ponad 10 rodzajów kawy, która od progu kusi swoim aromatem. Odwiedzając Florencję, Mediolan czy Rzym, nie umknie Twojej uwadze sposób picia kawy przez ich rodowitych mieszkańców. „Un caffe” – wołają do barmana. W zamian otrzymują czarne, jak diabeł, mocne espresso, podawane w malutkiej filiżance. W sam raz na raz. W sam raz, aby dostać zastrzyk kofeinowej energii na cały poranek. Un caffe zawsze pite jest przy barze, na stojąco. Tak jest szybciej, ale i taniej. Pamiętaj, że zamawiając kawę do stolika (al tavolo) możesz zostać obciążony dodatkowymi kosztami za serwis. Jeśli zaś chodzi o płatności, zazwyczaj najpierw płacimy przy kasie, później udajemy się do baristy i okazujemy mu rachunek z zamówieniem. Będąc jednak we Włoszech, każdy chce delektować się smakiem kawy, ciesząc oczy perełkami architektonicznymi, takimi jak np. Santa Maria del Fiore, czy też wybrukowanym czerwoną cegłą i marmurem, średniowiecznym Piazza del Campo w Sienie. Na takie zasiadanie śniadanie warto udać się z samego rana, kiedy jeszcze upał tak nie doskwiera. Zarówno w dużych miastach, jak i mniejszych miejscowościach znajdziesz tradycyjne włoskie cukiernie, czyli pasticcerie, które zachwycą smakoszy słodkości wszelakich. Do śniadania zazwyczaj serwuje się cornetto – rodzaj rogalików z ciasta francuskiego z nadzieniem. Możesz też wybrać słynne toskańskie cantuccini z grubo siekanymi migdałami. Jeśli stronisz od słodyczy, nie martw się – w pasticceri znajdziesz wybór kanapek, bagietek (do których nie używa się masła) czy też tradycyjnej focaccii. Jeśli chcesz zaimponować Włochom znajomością ich kultury spożywania kawy do śniadania – pamiętaj, że kawa zawsze powinna poprzedzać posiłek, a zamawiana po 11:00 nie powinna zawierać mleka. Smacznego la colazione!

4. Wielka Brytania

Sprawdź loty do Wielkiej Brytanii

Sprawdź hotele w Londynie

Tradycyjne śniadanie, które spotkasz na wyspach brytyjskich jest bardzo obfite i sycące. Składa się z kilku składników: jajek sadzonych, kiełbasek, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym, krojonej w plastry kiełbasy, pomidorów, a w wersji szkockiej dodatkowo z Haggis – lokalnego przysmaku z owczych podrobów. Full English Breakfast znane jest na całym świecie. Obecnie występuje ono raczej, jako atrakcja turystyczna serwowana w hotelach, B&B oraz pensjonatach obok śniadania kontynentalnego. W lokalnych knajpach znajdziesz je także pod nazwą all day breakfast. Jeśli swoją wizytę w Londynie rozpoczynasz od samego rana, prosto z lotniska Heathrow możesz udać się metrem do tętniącej życiem dzielnicy Soho – położonej w samym sercu stolicy Wielkiej Brytanii. Przejazd zajmie około godziny, ale nie pożałujesz, bo Soho uchodzi za modną część miasta, słynącą z atrakcji takich jak China Town, Soho Square czy Trocadero. W takim miejscu nie może zabraknąć także licznych barów, restauracji i knajpek, w których rozpoczniesz dzień smacznym posiłkiem. Wybór różnorodnych śniadań serwuje The Breakfast Club – bardzo popularny lokal, o czym świadczą długie kolejki. W bogatym menu znajdziesz przede wszystkim wariacje na temat jajka – w koszulce, po benedyktyńsku, po florencku, jajecznice, jajka na tostach z różnorodnymi dodatkami, a także propozycje pancake’ów i gofrów. Jeśli masz ochotę na coś hipsterskiego bądź na zwiedzanie Londynu wybrałeś się z głodnymi pociechami, koniecznie przenieś się do dzielnicy Whitechapel i odwiedź Cereal Killer Cafe. To mega kolorowy lokal, z łóżkami do siedzenia, posiadający w ofercie ponad 120 rodzajów płatków śniadaniowych z całego świata, ponad 30 rodzajów mleka oraz 20 rodzajów dodatków. Istnieje jednak ryzyko, że Twoje dzieci zakończą na tym swoją wycieczkę po mieście. Jeśli chcesz zafundować sobie prawdziwą ucztę dla podniebienia i innych zmysłów bezwzględnie musisz rankiem odwiedzić Borough Market – najstarszy i największy targ w Londynie. Znajduje się w dzielnicy Southwark, na południowym brzegu Tamizy. Znajdziesz tam smaki z całego świata, a jak będziesz mieć szczęście, to między straganami napotkasz najsłynniejszych szefów kuchni brytyjskiej. Kto wie, może uda Ci się zrobić selfie z Jamie Olivierem. Na swoje śniadanie będziesz mógł wybrać, co Ci się tylko podoba. Niezliczone rodzaje owoców i warzyw, pachnące pieczywo, ogromne krążki serów, wędliny, kiełbasy, świeże owoce morza, ryby, krewetki. Będziesz mógł zasmakować pokarmu bogów i rozpocząć dzień od ostryg oraz lampki szampana (ponoć najlepiej smakuje o 8:00 rano). W końcu raz się żyje!

5. Stany Zjednoczone

Sprawdź loty do Stanów Zjednoczonych

Sprawdź hotele w Stanach Zjednoczonych

Śniadanie dla Amerykanów to codzienny rytuał. Najczęściej spożywane jest w drodze do pracy. Jeśli chcesz zjeść śniadanie w amerykańskim stylu, udaj się do jednego z licznych dinerów. To rodzaj lokali serwujących śniadania oraz lunche. Rozpoznasz je bez trudu, bo występują prawie w każdym hollywoodzkim filmie, jako miejsce spotkań głównych bohaterów. W karcie królują jajka pod wieloma postaciami: na miękko, na twardo, w koszulkach, sadzone z jednej strony, sadzone z obu stron – z różnym stopniem ścięcia żółtka, jako jajecznica, omlet, a także jajko bez żółtka. Nie starczy Ci dni tygodnia, aby spróbować wszystkich. Jak już uporasz się z wyborem jajka, czeka Cię dobór pozostałych dodatków do idealnego zestawu śniadaniowego. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście chrupiący bekon. Zamiast niego możesz wybrać kiełbaski, plaster szynki na ciepło, wieprzowinę, kurczaka, a nawet rybę. Kolejnym element to słynne hash browns, czyli smażone ziemniaki, zazwyczaj starte na tarce o grubych oczkach, wyglądem przypominające nasze placki ziemniaczane. Ukoronowanie stanowi pieczywo, do wyboru masz tosty – z mąki pszennej, z mąki ciemnej, muffiny albo bajgle. Ale to nie koniec. Alternatywą dla śniadania wytrawnego będzie bogaty wybór propozycji na słodko. Nie możesz nie spróbować tostów francuskich z cynamonem, puchatych, rumianych pancakes z syropem klonowym czy też gofrów z dodatkami. Do śniadania podaje się słynną czarną, nielimitowaną kawę rodem z Peach Pit z serialu Beverly Hills 90210, czyli ulubionej knajpy bohaterów. Niestety większość Europejczyk może mieć problem z jej wypiciem. Nie oszukujmy się, nie jest to włoska Lavazza, choć ma też swoich fanów.
Podczas wizyty w Nowym Jorku po prostu musisz spróbować kulinarnego symbolu tego miasta, czyli bajgla. Co ciekawe, ten wyjątkowy wypiek ma swoje korzenie w Polsce, pochodzi z Krakowa, a na Manhattan trafił za sprawą polsko-żydowskich emigrantów pod koniec XIX wieku. To idealna propozycja na śniadanie, podczas którego z sentymentem pomyślisz o ojczyźnie. Bajgle dostaniesz niemal na każdym rogu, na słodko i słono, w formie kanapki. Najpopularniejszą wersją jest połączenie kremowego serka z łososiem. Nowojorczycy polecają szczególnie dwa miejsca do skosztowania tego wypieku. Sklep Russ & Daughters, założony w 1914 roku przez emigranta pochodzącego z miasteczka na południu Polski oraz The Bagel Store – brooklińska piekarnia z ponad dwudziestoletnią tradycją, słynąca z wypieku tęczowych bajgli. Warto stanąć po nie w kolejce, aby poczuć od rana słońce w ustach i z werwą ruszyć na podbój największego miasta USA.

6. Izrael

Sprawdź loty do Izraela

Sprawdź hotele w Izraelu

Poranek w Izraelu dostarczy Ci wielu aromatów, kolorów i doznań smakowych. Dzień zaczniesz od pożywnego posiłku pełnego warzyw, owoców, jaj, serów i oszałamiających przypraw bliskowschodnich. Zarówno przechadzając się po ciasnych zakamarkach Jerozolimy, jak i spacerując gwarnymi uliczkami Tel Awiwu, do Twoich nozdrzy doleci zapach duszonych pomidorów, czosnku i kuminu. A to oznacza tylko jedno – czas na szakszukę. Szakszuka to śniadaniowa klasyka – jajka sadzone, na pysznym pomidorowym, gęstym sosie doprawione kuminem i innymi przywrami. Do tego pita i izraelska sałatka. Oj, można się najeść. Daniem śniadaniowym Izraelczyków jest również ubóstwiany przez wielu hummus. Krem z ugotowanej ciecierzycy doprawiony pastą tahini, czosnkiem oraz cytryną jest bardzo sycący i pożywny. Bary z hummusem znajdują się praktycznie wszędzie i działają od bladego świtu. Innym śniadaniowym hitem z ciecierzycy jest falafel. Smażone w głębokim tłuszczu kulki, to prawdziwa skarbnica białka. Odwiedzając stolicę Izraela koniecznie w planie wycieczki uwzględnij Machane Yechuda Market – jeden z największych izraelskich targów. Gwarny, kolorowy, wypełniony po brzegi kulinarnymi wspaniałościami. Na terenie targu znajduje także dużo restauracji i knajpek, w większości serwującą tradycyjną kuchnię żydowską i śniadaniowe przysmaki. Jedną z nich jest działająca od 15 lat Cafe Mizrachi, serwująca pyszną szakszukę z dodatkami i świeżymi warzywami prosto z targu.

7. Indie

Sprawdź loty do Indii

Sprawdź hotele w Indiach

Indie najlepiej poznawać od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu. Kuchnia hinduska oparta jest na warzywach, ryżu i masali, czyli mieszance mielonych lub tłuczonych ziół, która w zależności od regionów kraju ma wiele odmian. Jest pełna kolorów, zapachów i przypraw. Większość hinduskich potraw jest wegetariańska, co wiąże się z podstawową religią – hinduizmem, który opiera się na szacunku do każdej żywiej istoty i tabu pokarmowym dotyczącym zwierzęcego mięsa. W kraju o długiej i bogatej historii można także odnaleźć wpływy kuchni europejskiej, na przykład bread pakora – jedno z ulubionych śniadaniowych przysmaków hindusów. Jest to tradycyjny, pszenny tostowy chleb przekładany farszem z ziemniaków i przypraw hinduskich, smażony na głębokim tłuszczu w mące z cieciorki. A do popicia Masala Chai, czyli bardzo słodka herbata z mlekiem.
Innym rarytasem, od którego możesz zacząć dzień jest indyjski omlet. Przygotuj się na ostre uderzenie w postaci chilli i specjalnej mieszanki przypraw. Jeśli wybierasz się na południe Indii, najbardziej popularnym śniadaniem w Karnatace będzie idli, czyli puszyste placuszki z mąki ryżowej oraz dosa – cieniutkie jak papier naleśniki z sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. W Indiach dominuje kuchnia uliczna, dlatego bez trudu wybierzesz ulubione potrawy. Warto jednak kierować się starym sprawdzonym sposobem i iść za tłumem. Kolejki przy danym straganie czy też restauracji zazwyczaj świadczą o jakości serwowanego tam jedzenia. Nie bądź zaskoczony, jeśli do potrawy nie dostaniesz sztućców. W Indiach posiłki spożywa się rękoma – jemy wyłącznie prawą ręką. To jedna z ważnych tradycji tego kraju. Podczas wyprawy do Indii musisz udać się na lokalny targ. Przykładowo w Delhi jednym z najbardziej znanych i najciekawszych targów jest Chandani Chowk. Unosząca się tam mieszanka zapachów i aromatów może być oszałamiająca, a obfitość świeżych warzyw i owoców zdumiewająca. Kilka słodkich mango czy ananasów na śniadanie również jest doskonałym wyborem.

8. Japonia

Sprawdź loty do Japonii

Sprawdź hotele w Japonii

Kuchnię japońską można określić trzema słowami – egzotyka, różnorodność, zdrowie. Dominują w niej warzywa, świeże owoce morza, ryby i oczywiście japoński ryż. Nic więc dziwnego, że uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Japończycy przywiązują dużą wagę do jakości produktów i doboru odpowiednich składników. Śniadanie jest bowiem najważniejszym i najbardziej obfitym posiłkiem dnia. Przygotuj się zatem na kilka dań serwowanych do porannego posiłku. Będziesz mógł/mogła także podszkolić się w sztuce posługiwania się pałeczkami. W starannie poukładanych małych miseczkach znajdziesz różnorodne dodatki – w roli głównej ryż, grillowana ryba, czyli yakizakana, zupa miso (na bazie rybnego bulionu i pasty miso, która powstaje z sfermentowanej soi) oraz natto. Ten tajemniczy dodatek może Cię nieco zaskoczyć. Jest to sfermentowana soja o ciągnącej i klejącej konsystencji i charakterystycznym zapachu. No cóż. Pomimo że ani zapach ani smak nie są bliskie upodobaniom Europejczyków, to warto spróbować tego przysmaku ze względu na jego wartości odżywcze. Natto to m.in. bogactwo witamin z grupy B i K. Nie powinieneś za to narzekać na smak tamagoyaki, czyli japońskiego omletu. Przygotowywany jest na specjalnej kwadratowej patelni, która umożliwia zwinięcie go w rulon. Ciekawy smak tej potrawie nadaje sos mirin – ze sfermentowanego ryżu i wódki ryżowej. Podróżując po tak wyjątkowym i egzotyczny kraju warto próbować, próbować, próbować. Czy ktoś powiedział, że na śniadanie nie można zjeść sushi albo ramenu? Jeśli wybrałeś/wybrałaś się na zwiedzanie Tokio jesienią, poranek możesz zacząć właśnie od miseczki tego pożywnego i rozgrzewającego rosołu. Jego liczne rodzaje znajdziesz m.in. w popularnej sieciówce Afuri. Na swoje japońskie śniadanie posmakujesz również okonomiyaki, czyli coś w rodzaju naleśnika albo placka smażonego na specjalnym grillu. Występują w setkach odmian. To danie charakterystyczne jest dla Hiroshimy oraz Osaki. Będąc w Osace doświadczysz nieba w gębie stojąc w długiej kolejce do Chitose Okonomiyaki.

Sprawdź też:

Wegetarianie w podróży – TOP 5 miast z najlepszą kuchnią

5 TOP przepisów z całego świata do 15 minut

Skyscanner to wiodąca na świecie wyszukiwarka podróży, oferująca natychmiastowe porównanie milionów lotów, a także hoteli i wypożyczalni samochodów.

Mapa