Wiadomosci 5 TOP przepisów z całego świata do 15 minut

Wszystkie artykuły

5 TOP przepisów z całego świata do 15 minut

Jeśli marzą Ci się dalekie wakacje, ale na urlop musisz czekać kilka miesięcy, zafunduj sobie wyprawę kulinarną w zaciszu własnej kuchni. Przedstawiamy pięć prostych przepisów, które przeniosą Twoje kubki smakowe na inną szerokość geograficzną w kwadrans!

Smak i zapach to zmysły, dzięki którym możesz podróżować w czasie i w przestrzeni! Egzotyczne dania kuchni świata przywołają wspomnienia z podróży, zaprowadzą Cię do nieodkrytych jeszcze lądów, a może zainspirują do kolejnej wyprawy?

1. Pad Thai: smak prosto z ulic gwarnego Bangkoku

To chyba najbardziej rozpoznawalne poza granicami Tajlandii danie kuchni tajskiej, ale jego obecność w menu Tajów sięga zaledwie lat trzydziestych XX wieku. W 1930 roku premier i lider Partii Ludowej, Plaek Phibunsongkhram ogłosił konkurs na „nowe, narodowe, tajskie danie”. Nie trudno zgadnąć, że był on gorliwym propagatorem ruchów nacjonalistycznych. Już sam fakt, że w nazwie potrawy musiało znajdować się słowo „thai” wyraża ducha epoki. O ironio, konkurs wygrało danie, które w dużej mierze czerpie z tradycji kulinarnej… Chin. O jego rodowodzie świadczy obecność makaronu ryżowego i sposób przygotowania – stir fry. Za to „tajskość” dania wyrażona została w przyjemnym balansie smaku słodkiego, słonego i kwaśnego.

Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 300 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 300 g tofu, kurczaka lub krewetek
  • ½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek oleju (najlepiej arachidowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 pęczki cebuli dymki
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 2 limonki
  • sos: 3 łyżki pasty tamaryndowej (kupisz ją w sklepie z produktami azjatyckimi), 1 łyżka cukru brązowego, 2 łyżki sosu pomidorowego (bez przypraw), 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego

składniki na 2 porcje

Jak to przygotować?

Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na pięć minut, chyba że przepis na opakowaniu mówi inaczej. Wstążki powinny być al dente. Tofu, kurczaka lub krewetki obsmaż na natłuszczonej patelni i odłóż na bok. Pastę tamaryndową rozcieńcz wodą i dodaj do niej cukier, sos sojowy, sos pomidorowy i sos rybny. To baza każdego Pad Thaia – płyn powinien mieć konsystencję keczupu i zrównoważony słodko-słono-kwaśny smak. Orzeszki ziemne rozdrobnij w blenderze lub moździerzu. Posiekaj drobno czosnek, cebulę pokrój w piórka, chili w krążki a dymkę na 4-5 centymetrowe odcinki. Na dużej patelni lub woku podsmaż na dwóch łyżkach oleju czosnek, cebulę i chili. Kiedy cebula się zrumieni wlej rozkłócone jajka. Szybko zamieszaj, dodaj makaron, tofu (lub inny składnik), polej sosem tamaryndowym, dodaj dymkę, ponownie zamieszaj. Posyp orzeszkami ziemnymi, kiełkami i serwuj z ćwiartkami limonki.

Ciekawostka: W wersji zaawansowanej możesz zaserwować Pad Thai w omlecie. Na targu w Chiang Mai przygotowanie tego dania zajmuje specjaliście 30 sekund, nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie makaronu. Podejmiesz wyzwanie?

Sprawdź loty do Tajlandii

2. Shakshouka: śniadanie mistrzów z izraelskiego podwórka

Shakshouka, czyli w tłumaczeniu „pomieszanie, bałagan” to potrawa na bazie jajek i sosu pomidorowego. Nie daj się zwieść – to danie ma nic wspólnego z wodnistą jajecznicą z pomidorami, podawaną na koloniach. Wręcz przeciwnie, sekretem shakshouki są słodkie pomidory doprawione kuminem oraz idealne jajko z kremowym, lejącym się żółtkiem, w którym macza się chleb. Danie to pochodzi z Tunezji, a do Izraela dotarło za sprawą tunezyjskich żydów w latach 50-tych. Podobnie jak tabbouleh, hummus i falafel Izraelczycy pokochali je, a następnie włączyli do swojego menu. Europa zakochała się w shakshouce za sprawą izraelskiego szefa kuchni – Yotama Ottolenghi.

W niedzielny poranek przenieś się w wyobraźni na ulice Jaffy.

Będziesz potrzebować:

  • 8 jajek
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • ½ szklanki wody
  • 1 pęczek kolendry
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu cayenne, ½ łyżeczki kuminu, 4 łyżeczki cukru brązowego (najlepiej muscovado) sól i pieprz do smaku

składniki na 4 porcje

Jak to przygotować?

Przygotuj warzywa – paprykę pokrój w paski, pomidory w ćwiartki, cebulę w krążki. Na dużej patelni upraż kumin, dodaj olej i cebulę i smaż do zrumienienia. Następnie dodaj paprykę, cukier, liście laurowe, tymianek i kolendrę i smaż na wysokim ogniu, aż wszystko nabierze ładnego koloru. Dodaj pomidory, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dolej trochę wody, zmniejsz ogień i powoli zredukuj sos. Pomidory powinny się rozpaść, ale nie całkowicie rozgotować. Następnie zrób wgłębienia w sosie i wbij w nie jajka. Przykryj całość i gotuj aż do momentu gdy zetną się białka. Posyp kolendrą. Serwuj prosto z patelni z białą, pszenną bułką.

Sprawdź loty do Izraela

3. Tacos: meksykańskie dobro narodowe

W Meksyku tacos, czyli kukurydziane placki z nadzieniem, spotkasz na każdym rogu, za każdym razem będą smakować trochę inaczej i najprawdopodobniej zjesz ich więcej niż powinieneś. Małe, poręczne i smakowite. To danie kuchni meksykańskiej sprawdzi się na imprezie, jako przekąska, albo na brunch. Nie ma tradycyjnego przepisu, za to jest ogromne pole do popisu dla inwencji twórczej. Spróbuj tacos z kurczakiem, wieprzowiną albo krewetkami. Improwizuj z sosami i baw się dodatkami. Niech meksykańska fiesta zagości w Twojej kuchni w kilka chwil.

Do przygotowania tacos z krewetkami potrzebujesz:

  • 200 g surowych krewetek
  • 4 małe kukurydziane tortille (ok. 14 cm)
  • ½ mango
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Składniki salsy: 3 małe pomidory, 1 mała czerwona cebula, ½ pęczka świeżej kolendry, 1 mała papryczka chilli
  • składniki marynaty: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mielonej kolendry, 1 łyżka kuminu, 1 łyżka pieprzu cayenne sól, 1 ząbek czosnku i pieprz do smaku

składniki na 4 porcje

Jak to przygotować?

Zacznij od przygotowania marynaty. Suche przyprawy utrzyj z czosnkiem i oliwą, a następnie nasmaruj powstałą pastą krewetki (jeżeli były mrożone, wcześniej je rozmroź) i odstaw je na bok. Przygotuj pomidorową salsę. Pokrój w drobną kostkę pomidory, czerwoną cebulę i pół pęczka kolendry (kilka listków zostaw do dekoracji). Dodaj chili wedle uznania. Mango pokrój w kostkę i odstaw na bok. Awokado obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć krewetki i obsmaż je krótko z dwóch stron. Na drugiej, suchej patelni podgrzej tortille. Każdą z nich posmaruj awokado, ułóż na niej 3-4 krewetki, następnie dodaj trochę pomidorowej salsy, mango i kilka listków kolendry.

Sprawdź loty do Meksyku

4. Lassi: smak Indii zaklęty w szklance

Kuchnia indyjska, pełna smaków i aromatów, jest odzwierciedleniem bogatej kultury Indii, a idealnym kontrapunktem dla jej pikantnych dań jest lassi, mleczno-owocowy napój. Według tradycji ajurwedyjskiej mleko ma charakter wychładzający, dlatego po zjedzeniu gorącego, pikantnego posiłku dobrze jest wypić coś mlecznego dla równowagi. Lassi występuje w wielu wariantach, ale najpopularniejszy jest ten z mango – narodowym owocem Indii. Aby przenieść się w wyobraźni w sam środek delhijskiego Chandri Chowk, wcale nie musisz godzinami gotować curry – zamów hinduskie jedzenie z dostawą do domu, zapal kadzidełko i przygotuj indyjski napój na deser.

Będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 1 mango (ewentualnie puree z mango w puszce)
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru

składniki na 2 porcje

Jak to przygotować?

Do blendera wlej jogurt, wodę, obrane, pokrojone w kawałki mango (lub puree) i syrop z agawy (jeżeli mango jest naturalnie słodkie nie ma takiej potrzeby). Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach aż na wierzchu powstanie pianka. Przelej do szklanek, serwuj schłodzone, posypane kardamonem.

Sprawdź loty do Indii

5. Mac & Cheese: amerykańskie jedzenie na całe zło świata

Amerykańska kuchnia nie słynie z wielkiego wyrafinowania. Oczywiście nie brakuje w Stanach doskonałych restauracji, ani szefów kuchni tworzących kulinarne arcydzieła, jednak w menu przeciętnego Amerykanina, raczej nie znajdziemy wielu inspirujących przepisów. Amerykanie za to ukuli termin comfort food, czyli jedzenia, które jest lekiem na całe zło. Kaloryczne, niezbyt zdrowe, ale pyszne, do zjedzenia na kanapie, pod kocem, przed telewizorem. Zwłaszcza gdy za oknem mróz, a wyjście do sklepu po egzotyczne składniki wydaje się wyprawą na Biegun Północny, z pomocą przychodzi przepis rodem z USA. Ile gospodyń, tyle wariantów tego ikonicznego dania. Drobny makaron z serowym sosem występuje czasami w towarzystwie mięsa, warzyw, a nawet w wersji wegańskiej z serem sojowym. Ale jeśli chcesz poczuć się jak bohater filmu „Kevin sam w domu” postaw na klasykę.

Będziesz potrzebować:

  • 500 g drobnego makaronu
  • 20g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 200g sera Emmentaler i 100g sera Cheddar (może być dowolny mix dobrze rozpuszczających się serów)
  • 5-6 łyżek tartego Parmezanu
  • bułka tarta do posypania
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta słodkiej papryki

Jak to przygotować?

Zagotuj wodę i wsyp makaron. Sprawdź na opakowaniu czas gotowania i ustaw minutnik na dwie minuty przed podanym czasem. W międzyczasie rozpuść masło w rondlu i dodaj mąkę, ciągle mieszając. Następnie wlej mleko i śmietankę i nie przestawaj mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodaj sery i trochę tartego parmezanu. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Dodaj przyprawy. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go (ale zostaw trochę wody z gotowania) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej sos i dobrze wymieszaj, upewniając się, że płynu jest dużo. Jeżeli nie – dodaj wodę z gotowania makaronu. Posyp makaron bułką tartą i pozostałym parmezanem. Wsadź naczynie do piekarnika nagrzanego na 180-200C i piecz przez ok 10 minut aż wierzch stanie się złoty i chrupiący.

Sprawdź loty do Nowego Jorku

Przeczytaj również:

9 kulinarnych hitów Azji

10 najlepszych restauracji na świecie

Skyscanner to wiodąca na świecie wyszukiwarka podróży, oferująca natychmiastowe porównanie milionów lotów, a także hoteli i wypożyczalni samochodów.