Mapa

Tanie loty do Parmy

Dawna osada rzymska, stolica szynki parmeńskiej i parmezanu – oto elegancka i kameralna Parma. Odkrywaj jej zabytki przemieszczając się rowerem po wąskich, pokrytych kocimi łbami uliczkach, robiąc przerwy na doskonałą kawę lub aperitif, przekąszając najznamienitszymi smakołykami kuchni włoskiej. Brzmi nieźle, prawda?

Tego nie można przegapić

Centralnym punktem miasta jest Piazza del Duomo, czyli plac katedralny z jedenastowieczną katedrą o romańskiej architekturze i barokowym wystroju. Na szczególną uwagę zasługują cenne freski, z czego najsłynniejszym jest „Wniebowzięcie” Antonio Allegriego da Correggio wymalowane na kopule. Do katedry przylega charakterystyczna dzwonnica, a tuż obok znajduje się zbudowane na planie ośmiokąta Baptysterium, udekorowane symbolicznymi przedstawieniami postaci biblijnych i zwierząt. Ciekawy architektonicznie jest też Palazzo Della Pilotta, nazwany na cześć gry w piłkę kompleks budynków, w którego skład wchodzą muzea, galerie i biblioteka. A skoro jesteśmy przy muzeach, nie zapomnij odwiedzić Museo Glauco Lombardi poświęcone Marii Luigii, drugiej żony Napoleona Bonaparte i księżnej Parmy.

Wieczorem warto odwiedzić Plac Garibaldiego, serce historycznej dzielnicy miasta, która pamięta czasy rzymskie. Poza sklepami i kafejkami, znajduje się tu ratusz i Pałac Gubernatorski, który można poznać po zegarze. Można też wybrać się na operę do słynnego Teatro Regio, a melomani powinni odwiedzić Parmę w październiku, kiedy odbywa się tu Festiwal Verdiego.

Oczami mieszkańca

Mieszkańcy Parmy wychodzą na ulice przede wszystkim rano i wieczorem. Jeśli nie przeszkadza Ci ostre słońce w godzinach południowych i wczesno-popołudniowych, w tym czasie na ulicach prawdopodobnie będziesz sam. Miasto odżywa około godziny siedemnastej, kiedy to zapełniają się restauracje, a z ich kuchni zaczyna dochodzić aromat lokalnych potraw, jak tortelli z serem i szpinakiem. Od tej pory do późnych godzin wieczornych knajpki i bary, szczególnie te w okolicach Placu Garibaldiego, będą zapełnione przyjaciółmi relaksującymi się wspólnie po pracy czy grupami starszych Włochów, oglądających mecz piłkarski w telewizji albo komentujących bieżące wydarzenia polityczne. Wspólne biesiadowanie ma tutaj wymiar rytuały, podkreśla wartość rodziny i przyjaźni. A doskonałość lokalnej kuchni tylko tej tradycji sprzyja. Jak już najesz się pysznościami lokalnych kucharzy, nie zapomnij wybrać się na tradycyjne włoskie lody.

Czy wiesz, że…

•  szynka z Parmy, jeden z największych przysmaków kuchni włoskiej, był doceniany już w czasach rzymskich; piszą o niej historycy starożytności tacy jak Polibiusz czy Strabon

•  z okolicami Parmy był związany wybitny włoski kompozytor Giuseppe Verdi; twórca Traviatty urodził się we wiosce Le Roncole w okolicach Busseto, które wtedy należało do Księstwa Parmy i Piacenzy

•  parmeński po raz pierwszy wyprodukowali zakonnicy benedyktyńscy i cystersi; tradycja wytwarzania tego twardego sera o wyrazistym smaku ma kilkaset lat

Lotnisko

Port Lotniczy Parma (PMF) nosi imię Giuseppe Verdiego.

Ceny na tej stronie to tylko najniższe, orientacyjne ceny, znalezione w ciągu ostatnich 45 dni.